In het diepe

We spraken met Milou en Jens, leerlingen van het Johan de Wittgymnasium, in de pauze van een gezamenlijke repetitie voor het Weihnachtsoratorium

Waarom hebben jullie muziek als examenvak gekozen?
Milou legt uit dat muziek in de onderbouw alleen in de eerste werd gegeven, maar door de jaren heen toch een passie is gebleven en toch vaak in het muzieklokaal te vinden was.
“Het is erg leuk en gezellig om samen te spelen of mee te zingen met andere klassen.“
“Ik vind het jammer dat het maar één jaar is want muziek is wel een van de leukere vakken om te krijgen,” vertelt Jens, “Ik zong in het tweede jaar mee in het onderbouw koor, dat heb ik altijd fijn gevonden. En daarom heb ik in de derde besloten om muziek als examenvak te kiezen, gewoon omdat het mooi is.”
Nu zijn ze voor het onderbouw koor te oud, wel zingen ze beiden ieder jaar mee in het koor voor de kleine avond, waar de leerlingen op het podium hun optredens verzorgen.

Houden jullie je buiten school met muziek bezig?
”Toen ik klein was, heb ik wel in een kerkkoor gezongen,” zegt Milou “maar daarna niet meer. Ik heb wel piano leren spelen, heb dat een tijd niet gedaan, maar recent ben ik weer begonnen.”
Jens heeft anderhalf jaar pianoles gevolgd, maar bij muziek heeft hij toch altijd het meeste plezier aan zingen gehad.
Milou vult aan: “Dat komt ook wel door de groep, we zijn maar met tien man dus altijd als we zingen is het gezelligheid en hebben we samen lol.”

En je deelt dezelfde passie. Het was mooi om te zien dat jullie met elkaar in het klaveruittreksel volgden wat er tijdens de repetitie gebeurde.
“Die passie krijgen we ook wel mee van meneer De Caluwé, die is zo gepassioneerd voor zijn vak dat hij er ook heel veel energie wil in stoppen,” getuigt Milou, wat door Jens bevestigt wordt met nadrukkelijk ja-knikken.

Ligt je hart bij klassieke muziek?
“Bij mij niet,” zegt Jens. “Bij de meesten van ons niet, maar vermoedelijk hebben Claire en Daria meer affiniteit met klassiek. Ik zing zelf meestal popliedjes, maar ik moet zeggen dat ik, misschien op een paar na, alle muzieksoorten wel mooi vind.”

En dan komt er die vraag via meneer De Caluwé om mee te zingen met het Drechtsteden Bachkoor in het Weihnachtsoratorium van Bach. Wat dacht je?
“Bách? Kom op zeg, wat is dát?”

Lachend vertelt Milou dat dat wel mee viel. Er wordt in het muzieklokaal ook best vaak klassieke muziek gespeeld en bij muziekgeschiedenis is er ook wel over Bach en zijn muziek gesproken. “Meneer De Caluwé gooit ons altijd wel in het diepe, maar we weten er uiteindelijk wel bovenuit te komen.”
“Het hangt er ook wel vanaf aan wie het werd gevraagd,” weet Jens. “Bepaalde mensen hadden er meteen geen zin in en anderen juist weer wel. Een zangopdracht vind ik sowieso leuk, zeker als het totaal nieuw is.”
Milou: “En omdat het heel uitdagend is, kijk, we hebben wel eens eerder in een week of zo Bohemian Rapsody ingestudeerd. Dat geeft veel stress maar ook genoeg gezelligheid. Natuurlijk is er de druk om het te kunnen en als het dan uiteindelijk lukt geeft dat zo’n euforische gevoel, dat iedereen denkt, we moeten dit wel doen!”

Nog een paar weken en dan staan we daar in de Augustijnenkerk met orkest en solisten … wat gaat er gebeuren, denk je?
Jens: “Ik hoop dat het goed gaat. Ik hoop dat wij – van het koor verwacht ik wel dat het goed komt, van ons? … veel oefenen nog, koraal 9 komt wel goed, de andere moeten we nu een beetje tempo achter zetten, maar ik verwacht wel dat het goed komt.”
“Ik denk dat er nog heel veel pauzes en tussenuren in gaan zitten,” verwacht Milou, ”maar da’s normaal bij het vak muziek, want planning is altijd een minder sterk punt.”
Jens: “Ik denk dat iedereen zijn beste beentje gaat voorzetten.”
“Het wordt sowieso een groot feest,” volgens Milou, waarop Jens besluit met “Dat zeker!”