Bas Boender, voorzitter

Klassieke muziek zit in mijn genen. Al vanaf mijn 9e jaar wist ik zeker dat ik later met muziek bezig zou zijn. Dat is gelukt. Ik heb in Rotterdam Schoolmuziek/AMV gestudeerd, ook daadwerkelijk lesgegeven, koren gedirigeerd en pianolessen gegeven.

Nieuwe uitdagingen zoeken zit ook in mijn genen, evenals nieuwsgierigheid. Zo heb ik een tijdje in Avignon (Frankrijk) gewoond omdat ik me daar muzikaal wilde ontplooien. Door omstandigheden weer terug in Nederland ben ik een paar jaar niet actief geweest in de muziek. Pas begin jaren 90 ben ik weer gaan zingen, in Spijkenisse. In de loop van de tijd zijn die zang activiteiten uitgebreid naar een flink aantal projectkoren. Ik heb zelfs weer een tiental jaren gedirigeerd. Dit alles naast een vaste baan in de sales.

Het Drechtsteden Bachkoor stond al een tijd op mijn netvlies. Wie wil er nu niet zingen bij een dirigent als Nico van der Meel? Al weer een paar jaar geleden werd ik gevraagd om de bas sectie te versterken bij “Aus der Tiefe” van Schütz, een grote voorganger van Bach. En tot mijn grote geluk mocht ik ook blijven.

Inmiddels staat er weer een nieuwe uitdaging voor de deur, namelijk het voorzitterschap van dit fantastische koor. Het ligt in mijn aard om te zoeken naar nieuwe wegen, me te ontplooien. Ik zie het als mijn opdracht samen met het koor die muzikale wegen te vinden. Voor mij staat Bach daarbij centraal, maar we zullen ongetwijfeld allerlei mooie dwarsverbanden tegenkomen. Wat mij betreft ook met andere kunstvormen.

Door mijn recente pensionering heb ik gelukkig alle tijd om mijn energie te steken in deze mooie opdracht met als doel om samen met het Drechtsteden Bachkoor op zo hoog mogelijk niveau prachtige muziek te maken.

Bas Boender
voorzitter@drechtstedenbachkoor.nl

Wouter Verkerke, secretaris

Mijn naam is Wouter Verkerke. Ik zing bas bij het DBK, bij het Rotterdams Kamerkoor Tiramisu en bij het Schiedams Bachkoor. Tijdens mijn werkzame leven leidde ik het smaaklaboratorium van de Wageningen Universiteit.

Ik ben nu een jaar met pensioen en heb nu dus tijd om me bestuurlijk in te zetten voor het mooie DBK. Ik zal na de Johannes-Passion de taak van secretaris op me nemen. Ik kijk uit naar de samenwerking met de andere bestuursleden en hoop met jullie allemaal heel mooie projecten te kunnen realiseren in Dordrecht. Schiet me gerust even aan op de repetitie als nog vragen hebt.

Wouter Verkerke
secretariaat@drechtstedenbachkoor.nl

Peter van der Meij, penningmeester

De liefde voor klassieke muziek ligt in mijn jeugd, als jongste kind in een gereformeerd gezin waar mijn vader het harmonium bespeelde. Alle kinderen mochten op orgelles, als jongste was ik eindelijk na mijn 13e aan de beurt. Van leermeesters als o.a.  Rijk Jansen, organist van de Dorpskerk in Wassenaar, leerde ik de schoonheid en de diepgang van de muziek van Bach, die mij diep kan raken, en vele anderen. Pas vele jaren later heb ik kennis gemaakt met het zingen in een koor, en een nieuwe wereld ging voor me open. Een mens is nooit te oud om te leren, en elk nieuw zangproject is voor mij een reis naar het onbekende.

In mijn werkende leven ben ik ondernemer in de ICT-dienstverlening en woon sinds enige jaren tot veel genoegen in Boskoop, in het Groene Hart.

Als Penningmeester van het DBK wil ik mijn bijdrage leveren aan het in stand houden van een geweldig koor, met een geweldige dirigent, waar zoveel mensen, zangers en publiek, kunnen genieten van prachtige koormuziek.

Peter van der Meij
penningmeester@drechtstedenbachkoor.nl

Jan Zijderveld, coördinator koorzaken

“Ik schrijf om dezelfde reden als ik adem, als ik het niet doe, ga ik dood,” zei Isaac Asimov ooit.

Precies dat is ook de reden waarom ik zing, maar dat is niet altijd zo geweest. Want hoewel ik in een kinderkoor heb gezongen, waar ik me overigens nauwelijks iets van herinner, ben ik pas echt gaan zingen toen ik al ver in de twintig was. Eerst in een kerkkoor, daarna een jaar of tien bij een groter koor in Rotterdam waar ik mooie herinneringen heb aan concerten met orkest in de Laurenskerk en De Doelen.

Uiteindelijk ben ik thuisgekomen in de wereld van de kleinere ensembles. Valt DBK in die categorie? Goeie vraag, maar laat ik het er op houden, dat Bach zingen omdat het Bach is altijd welkom zal zijn.
Naast het zingen in ensembles, mag ik me de laatste jaren ook graag wagen aan het zingen van liederen in workshops. Op die manier heb ik de muziek van Roger Quilter leren kennen, die bijvoorbeeld Shakespeare’s “Come away, death” ontroerend mooi heeft getoonzet.

Qua dagelijkse bezigheden ben ik aan het aftellen naar het einde van mijn dienstverband bij een internationale groothandel in persoonlijke beschermingsmiddelen. Mijn laatste werkdag is 25 mei aanstaande en deels ga ik die vrijkomende tijd invullen met de functie van koorcoördinator voor het Drechtsteden Bachkoor. Ik ga mijn best doen om, op een even zorgvuldige wijze als Leonoor dat de afgelopen jaren heeft gedaan, de activiteiten rond de planning van repetities, bezetting en dergelijke uit te voeren.

Als je vragen hebt, stel ze gerust.
Ik hanteer het principe dat domme vragen niet bestaan en op dit moment kan ik maar twee vragen bedenken waarop ik je het antwoord schuldig ga blijven:
Welke muziek zou Johann Sebastian hebben geschreven als hij niet in Leipzig, maar in Dresden aan het werk was gegaan?
Hoe had mijn leven er uit gezien als ik destijds wél had gekozen voor de HAVO voor muziek en dans?

Jan Zijderveld
koorzaken@drechtstedenbachkoor.nl