Bestuur

Bas Boender, voorzitter

Klassieke muziek zit in mijn genen. Al vanaf mijn 9e jaar wist ik zeker dat ik later met muziek bezig zou zijn. Dat is gelukt. Ik heb in Rotterdam Schoolmuziek/AMV gestudeerd, ook daadwerkelijk lesgegeven, koren gedirigeerd en pianolessen gegeven.

Nieuwe uitdagingen zoeken zit ook in mijn genen, evenals nieuwsgierigheid. Zo heb ik een tijdje in Avignon (Frankrijk) gewoond omdat ik me daar muzikaal wilde ontplooien. Door omstandigheden weer terug in Nederland ben ik een paar jaar niet actief geweest in de muziek. Pas begin jaren 90 ben ik weer gaan zingen, in Spijkenisse. In de loop van de tijd zijn die zang activiteiten uitgebreid naar een flink aantal projectkoren. Ik heb zelfs weer een tiental jaren gedirigeerd. Dit alles naast een vaste baan in de sales.

Het Drechtsteden Bachkoor stond al een tijd op mijn netvlies. Wie wil er nu niet zingen bij een dirigent als Nico van der Meel? Al weer een paar jaar geleden werd ik gevraagd om de bas sectie te versterken bij “Aus der Tiefe” van Schütz, een grote voorganger van Bach. En tot mijn grote geluk mocht ik ook blijven.

Inmiddels staat er weer een nieuwe uitdaging voor de deur, namelijk het voorzitterschap van dit fantastische koor. Het ligt in mijn aard om te zoeken naar nieuwe wegen, me te ontplooien. Ik zie het als mijn opdracht samen met het koor die muzikale wegen te vinden. Voor mij staat Bach daarbij centraal, maar we zullen ongetwijfeld allerlei mooie dwarsverbanden tegenkomen. Wat mij betreft ook met andere kunstvormen.

Door mijn recente pensionering heb ik gelukkig alle tijd om mijn energie te steken in deze mooie opdracht met als doel om samen met het Drechtsteden Bachkoor op zo hoog mogelijk niveau prachtige muziek te maken.

Bas Boender
voorzitter@drechtstedenbachkoor.nl

Wouter Verkerke, secretaris

Mijn naam is Wouter Verkerke. Ik zing bas bij het Drechtsteden Bachkoor, bij het Rotterdams Kamerkoor Tiramisu en bij het Schiedams Bachkoor. Tijdens mijn werkzame leven leidde ik een smaaklaboratorium van de Wageningen Universiteit.
Ik ben inmiddels met pensioen en heb nu dus tijd om me bestuurlijk in te zetten als secretaris van het koor. Ik hoop met het Drechtsteden Bachkoor mooie projecten te kunnen realiseren in de regio Dordrecht!

Wouter Verkerke
secretariaat@drechtstedenbachkoor.nl

Peter van der Meij, penningmeester

De liefde voor klassieke muziek ligt in mijn jeugd, als jongste kind in een gereformeerd gezin waar mijn vader het harmonium bespeelde. Alle kinderen mochten op orgelles, als jongste was ik eindelijk na mijn 13e aan de beurt. Van leermeesters als o.a.  Rijk Jansen, organist van de Dorpskerk in Wassenaar, leerde ik de schoonheid en de diepgang van de muziek van Bach, die mij diep kan raken, en vele anderen. Pas vele jaren later heb ik kennis gemaakt met het zingen in een koor, en een nieuwe wereld ging voor me open. Een mens is nooit te oud om te leren, en elk nieuw zangproject is voor mij een reis naar het onbekende.

In mijn werkende leven ben ik ondernemer in de ICT-dienstverlening en woon sinds enige jaren tot veel genoegen in Boskoop, in het Groene Hart.

Als Penningmeester van het DBK wil ik mijn bijdrage leveren aan het in stand houden van een geweldig koor, met een geweldige dirigent, waar zoveel mensen, zangers en publiek, kunnen genieten van prachtige koormuziek.

Peter van der Meij
penningmeester@drechtstedenbachkoor.nl

Jan Zijderveld, coördinator koorzaken

“Ik schrijf om dezelfde reden als ik adem, als ik het niet doe, ga ik dood,” zei Isaac Asimov ooit.

Precies dat is ook de reden waarom ik zing, maar dat is niet altijd zo geweest. Want hoewel ik in een kinderkoor heb gezongen, waar ik me overigens nauwelijks iets van herinner, ben ik pas echt gaan zingen toen ik al ver in de twintig was. Eerst in een kerkkoor, daarna een jaar of tien bij een groter koor in Rotterdam, waaraan ik mooie herinneringen heb met concerten met orkest in de Laurenskerk en in De Doelen. Vervolgens zong ik meerdere jaren bij het Laurens Kamerkoor in Zwijndrecht om uiteindelijk thuis te komen in de wereld van de projectkoren en kleinere ensembles. Valt Drechtsteden Bachkoor in die categorie? Goeie vraag, maar laat ik het er op houden, dat Bach zingen omdat het Bach is altijd welkom zal zijn.

Naast het zingen in ensembles, mag ik me de laatste jaren ook graag wagen aan het zingen van liederen in workshops. Op die manier heb ik de muziek van Roger Quilter leren kennen, die bijvoorbeeld Shakespeare’s “Come away, death” ontroerend mooi heeft getoonzet en zo heb ik in Frankrijk tijdens een workshop van Atelier Vocal gewerkt aan misschien wel de mooiste liederencyclus: Winterreise van Franz Schubert.

Sinds ik eind mei 2023 mijn laatste werkdag in dienstverband heb doorgebracht, is er ruimte gekomen om een bestuursfunctie te aanvaarden bij de Stichting Drechtsteden Bachkoor. Als koorcoördinator draag ik bij ieder project zorg voor onder andere het organiseren van de noodzakelijke bezetting, planning van repetities en repetitieruimtes. De organisatie van audities behoort ook tot mijn taken. In samenwerking met de dirigent en de overige bestuursleden een afwisselende en boeiende taak. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk: zingen!

Jan Zijderveld
koorzaken@drechtstedenbachkoor.nl

Nieuwsbrief

Klik hier om u aan te melden voor de nieuwsbrief.