15 februari 2019

Sweelinck in een verdeeld land

15 februari 2019 | Aanvang: 20 uur | Trinitatiskapel, Vriesestraat 22 in Dordrecht

Medewerkenden:
Drechtsteden Bachkoor o.l.v. Nico van der Meel
Wouter Blacquière – orgel
Arie Eikelboom – toelichting

Dit concert werd gegeven door het Drechtsteden Bachkoor onder leiding van Nico van der Meel. Daarnaast was orgelmuziek van oa Sweelinck te horen, uitgevoerd door Wouter Blacquière, organist van de Paradijskerk in Rotterdam. Jan Pieterszoon Sweelinck werd geboren in 1562 en ten tijde van de synode was hij werkzaam als componist, organist, klavecinist en docent in Amsterdam en daarbij internationaal vermaard.

Waarschijnlijk heeft hij nooit een keuze gemaakt voor de Katholieke of de Gereformeerde kerk, wat ook moge blijken uit de muziek die hij schreef: naast katholieke religieuze muziek ook meerstemmige zettingen bij de calvinistische psalmen (Geneefse Psalter).

De muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck, oa Psalmen, werden uitgevoerd en belicht in het kader van tegenstellingen tussen Katholiek en Protestant. Tevens werd een lijntje getrokken naar de synode. De toelichting op het programma werd gegeven door kerkmusicus en musicoloog Arie Eikelboom.

Deze activiteit werd georganiseerd door: Oud Katholieke Parochie van de H Maria Maior

Ode aan de Synode

Van 10 november 2018 tot 29 mei 2019, precies 400 jaar later, viert Dordrecht onder de noemer Ode aan de Synode het belang van deze bijeenkomst met een programma voor een breed publiek. Inwoners, culturele en kerkelijke instellingen organiseren vele activiteiten zoals tentoonstellingen, congressen, films, concerten, lezingen en debatten, theater, rondwandelingen, muurschilderingen en verschillende bijzondere culturele projecten. Drie thema’s vormen daarin de rode draad: taal, identiteit en gastvrijheid.